~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

αγναντεύω (ρήμα) // βλέπω από μακριά, ή παρατηρώ από ψηλά, από ύψωμα

+Στην Μνήμη των Πάνου και Ελένης και του Σταύρου Πάνου Αϊβαλή απο το Ελληνικόν Γορτυνίας και Ιδρυτή της εφημερίδας "Λούσιος" και μετέπειτα "Αρκαδικό Βήμα" (1988-2009)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

~

~
λέμε στους γείτονες και στους συγχωριανούς μας

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Ελληνικό (Μουλάτσι) ΓΟΡΤΥΝΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ , Πατρογονική Γη


Βαγγέλης Μητράκος



Το Ελληνικό είναι χωριό της επαρχίας Γορτυνίας του νομού Αρκαδίας. Το παλαιότερο όνομα του χωριού ήταν Μουλάτσι , πιθανώς από τη σλάβικη λέξη mulach που σημαίνει μουλάρι . Βρίσκεται στη διαδρομή μεταξύ Στεμνίτσας και Καρύταινας στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Μαινάλου , σε υψόμετρο 720 μ. , 23 χμ από Μεγαλόπολη και 8 χμ από Στεμνίτσα . Το χωριό ανήκει διοικητικά στον δήμο Γορτυνίας κι έχει 200 περίπου μόνιμους κατοίκους . 
Το Ελληνικό (με την ονομασία Μουλάτσι) αναφέρεται για πρώτη φορά στην απογραφή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1515 ως φέουδο του Αχμέτ Μπέη με πληθυσμό αποτελούμενο από 41 οικογένειες, 5 αγάμους και 1 χήρα. Το 1690 αναφέρεται από τον Βενετό περιηγητή Aντόνιο Ρακιφίκο. Σε απογραφή των Βενετών το 1700 εμφανίζεται να έχει 148 κατοίκους . Συμμετείχε ενεργά στην επανάσταση του 1821.
Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας ο οικισμός εντάχθηκε διοικητικά στον Δήμο Τρικολώνων, έδρα του οποίου ήταν η γειτονική Στεμνίτσα . Υπήρξε ξεχωριστή κοινότητα στο διάστημα 1912-1998 οπότε εντάχθηκε στον νέο δήμο Τρικολόνων που δημιουργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καποδίστριας. 
Από το 2011 ανήκει στον Δήμο Γορτυνίας.
Από το Ελληνικό καταγόταν ο οπλαρχηγός του 1821 Σάββας Νικολόπουλος. Από το Ελληνικό κατάγονται μεταξύ άλλων ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος , οι αδελφοί Φουρλή, του γνωστού ομίλου επιχειρήσεων και ο Σταύρος Πάνου Αϊβαλής Ιδρυτής της εφημερίδας "Λούσιος" και μετέπειτα "Αρκαδικό Βήμα" 
Το Ελληνικό τα τελευταία χρόνια αποκτάει σιγά σιγά όλες τις απαραίτητες υποδομές για να κρατήσει τους επισκέπτες που θα θελήσουν να διανυκτερεύσουν εδώ. Είναι ένα περιποιημένο και καθαρό χωριό, με πέτρινα σπίτια, γραφική πλατεία, ένα εκκλησιαστικό μουσείο, 2 καφενεία, 2 ταβερνάκια και 3 ξενοδοχεία. Το εκκλησιαστικό μουσείο στεγάζεται σε ένα πέτρινο παραδοσιακό κτήριο. Εκτίθενται εκκλησιαστικά είδη, ιερά άμφια και εικόνες αγιογραφημένες από την εποχή που το χωριό λεγόταν Μουλάτσι.
Το Ελληνικό είναι ένα από τα ομορφότερα παραδοσιακά χωριά της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου