~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

αγναντεύω (ρήμα) // βλέπω από μακριά, ή παρατηρώ από ψηλά, από ύψωμα

+Στην Μνήμη των Πάνου και Ελένης και του Σταύρου Πάνου Αϊβαλή απο το Ελληνικόν Γορτυνίας και Ιδρυτή της εφημερίδας "Λούσιος" και μετέπειτα "Αρκαδικό Βήμα" (1988-2009)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

~

~
λέμε στους γείτονες και στους συγχωριανούς μας

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016

ΜΟΥΛΑΤΣΙ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ - ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ (ΜΟΥΛΑΤΣΙ) ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ. ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Dimitrios Koniaris
ΜΟΥΛΑΤΣΙ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ


ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ (ΜΟΥΛΑΤΣΙ) ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ. ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ.ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ (ΠΡΩΤ. ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ).
ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΥΠΑΓΟΤΑΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΡΙΚΟΛΩΝΩΝ (ΠΡΩΤ.ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ).ΕΧΕΙ ΕΚΤΑΣΗ ΠΕΡΙΠΟΥ 20 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ 3 ΤΜΗΜΑΤΑ (ΚΟΝΙΑΡΑΙΪΚΑ, ΜΕΣΙΑΝΑΙΪΚΑ, ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑΙΪΚΑ).ΥΨΟΜΕΤΡΟ 720 ΜΕΤΡΑ ΜΕ ΕΔΑΦΟΣ ΗΜΙΟΡΕΙΝΟ ΚΑΙ ΠΕΤΡΩΔΕΣ.ΣΥΝΟΡΕΥΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΥΡΝΑΣ & ΚΑΛΥΒΙΩΝ,ΔΥΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΛΟΥΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΜΩΝΥΜΟ ΠΟΤΑΜΟ,ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΣΤΕΜΝΙΤΣΑΣ,ΝΟΤΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΡΥΤΑΙΝΑΣ.ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ,ΠΕΡΙΚΛΕΙΕΤΑΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΗ ΚΑΚΑΒΟΥΛΙ ΚΑΙ ΠΛΕΥΡΑ,ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΦΟ ΚΟΥΜΠΛΟ,ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΥΨΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΟΡΟΣ ΛΥΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ,ΔΥΤΙΚΑ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΟΥ ΑΤΣΙΧΟΛΟΥ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟ ΟΡΟΣ ΚΛΙΝΙΤΣΑ,ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΙΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΕΜΝΙΤΣΑΣ-ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ.
ΝΟΤΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΜΕ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΘΕΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΝ ΤΑΫΓΕΤΟ.
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ,ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ "ΜΟΥΛΑΤΣΙ" ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΜΟΥΛΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΠΟΙΜΕΝΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.ΣΕ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΤΟ 1635 ΣΕ ΑΦΙΕΡΩΤΗΡΙΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΧΩΡΑΦΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΒΕΡΒΙΤΣΑΣ ΔΥΟ ΚΑΡΥΤΙΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΑΙΜΥΑΛΩΝ.ΚΑΤΟΠΙΝ Η ΜΟΝΗ ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΣΤΟ ΜΟΥΛΑΤΣΙ.ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ. ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΕΞΑΣΚΗΣΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ,ΟΠΩΣ ΜΑΡΑΓΚΟΙ,
ΑΛΕΤΡΟΠΟΙΟΙ, ΤΣΑΡΟΥΧΑΔΕΣ, ΑΓΩΓΙΑΤΕΣ,ΜΠΑΛΩΜΑΤΗΔΕΣ ΚΛΠ.ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΑ ΒΓΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ,ΟΠΩΣ ΔΑΣΚΑΛΟΙ,ΓΙΑΤΡΟΙ,ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ,ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ Κ.Α.ΠΟΛΛΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ,ΔΙΕΠΡΕΨΑΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ.Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ 100 ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ.ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ Ο ΜΟΝΙΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥΑΡΙΘΜΟΣ.ΠΧ,ΤΟ 1940 ΑΡΙΘΜΟΥΣΕ 840 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ.
ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΛΗΡΩΣΕ ΒΑΡΥ "ΦΟΡΟ" ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ.ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΕΩΣ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ (1946-49),37 ΜΟΥΛΑΤΣΑΙΟΙ ΕΠΕΣΑΝ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ,ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΗΡΩΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΕΣ ΣΤΗΛΕΣ.ΕΠΙΣΗΣ,ΔΥΟ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΙΣΗΛΘΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ.ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 15ΕΤΙΑ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ,ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '50 Ο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑΣ.ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΞΕΝΩΝΩΝ,ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ,ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΙ ΟΛΙΓΟΛΕΠΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΛΟΥΣΙΟΥ ΜΕ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ,ΤΗΝ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ "ΡΑΦΤΙΝΓΚ" ΚΑΙ ΚΑΝΟΕ-ΚΑΓΙΑΚ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ.


(ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ "ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ <<ΜΟΥΛΑΤΣΙ>> ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ",ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΤΟ 1999).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου