~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

αγναντεύω (ρήμα) // βλέπω από μακριά, ή παρατηρώ από ψηλά, από ύψωμα

+Στην Μνήμη των Πάνου και Ελένης και του Σταύρου Πάνου Αϊβαλή απο το Ελληνικόν Γορτυνίας και Ιδρυτή της εφημερίδας "Λούσιος" και μετέπειτα "Αρκαδικό Βήμα" (1988-2009)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

~

~
λέμε στους γείτονες και στους συγχωριανούς μας

Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013

Η ιστορία του Ελληνικού ξεκινάει γύρω το 15o αιώνα

  Ελληνικό                                                         

http://www.eliniko.com.gr/

Το χωριό Ελληνικό, παλαιότερα ονομαζόμενο Μουλάτσι, χτισμένο σε ημιορεινή τοποθεσία, σε ένα καταπράσινο λόφο (υψόμετρο 712 μ.) με θέα τον κάμπο της Μεγαλόπολης, είναι κεφαλοχώρι του Δήμου Τρικολώνων. Από εδώ περνάει ο αμαξιτός δρόμος που συνδέει τη Στεμνίτσα (που απέχει 8 χλμ.) με την Καρύταινα. Το χωριό έχει αντισταθεί στη μετανάστευση. Κρατά 250 περίπου μονίμους κατοίκους (349 σύμφωνα με την απογραφή του 1991). Οι ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία.

Σε απόσταση 6 χιλ. από το Ελληνικό βρίσκεται η Αρχαία Γόρτυνα και η αφετηρία των αναπλασμένων μονοπατιών του φαραγγιού του Λούσιου. Ο δρόμος από την Αρχαία Γόρτυνα κατευθύνεται στα χωριά Ατσίχολος (3 χιλ.) και Βλαχορράφτη (6χιλ.) καθώς και στην Μονή Καλαμίου (4 χιλ.). Στο δρόμο για την Στεμνίτσα υπάρχει διακλάδωση δεξιά για τα χωριά Σύρνα, Ψάρι, Παλαμάρι και Παύλια.
Ακολουθώντας την Εθνική οδό Κορίνθου Τριπόλεως φτάνουμε στήν πρωτεύουσα της Αρκαδίας. Από εκεί έχουμε δύο επιλογές. Ακολουθώντας τον δρόμο προς Καλαμάτα φτάνουμε στην Μεγαλόπολη και από εκεί παίρνουμε τον δρόμο για Καρύταινα Λίγο πριν την Καρύταινα στρίβουμε δεξιά και ανεβαίνουμε προς το Μαίναλο. Στα έξι χιλιόμετρα θα συναντήσουμε το Ελληνικό. Η άλλη επιλογή που είναι και η γραφικότερη είναι να πάρουμε τον δρόμο για Χρυσοβίτσι. Μέσα από μια καταπληκτική διαδρομή είκοσι χιλιομέτρων στο δάσος του Μαινάλου θα φτάσουμε στην διασταύρωση της Στεμνίτσας. Στρίβοντας αριστερά και μετά από οκτώ χιλιόμετρα θα βρεθούμε στο Ελληνικό.


Το Ελληνικό βρίσκεται νότια της Στεμνίτσας και είναι χτισμένο πάνω σε τρεις μικρούς λόφους σε υψόμετρο 700 μ. Η ιστορία του Ελληνικού ξεκινάει γύρω το 15o αιώνα και συγκεκριμένα το 1515 όπου παρουσιάζεται στην απογραφή της οθωμανικής αυτοκρατορίας στα Οθωμανικά αρχεία ως φέουδο του Αχμέτ Μπέη με πληθυσμό αποτελούμενο από 41 οικογένειες, 5 αγάμους και 1 χήρα. Στη συνέχεια έχουμε κι’ άλλες γραπτές αναφορές στα ανωτέρω αρχεία αλλά και. την πρώτη γραπτή αναφορά περιηγητή στην περιγραφή του Βενετού Ριετ’ Aντόνιο Ρακιφίκο το 1690 σε οδοιπορικό του στο Μοριά.
Το αναφέρει ως Μουλάτσι και είναι η πρώτη ονομασία του χωριού. Στην απογραφή του Βενετού Grimani που έγινε το 1700, το Μουλάτσι φέρεται να έχει 148 κατοίκους. Το έτος 1849 ο αριθμός ανήλθε στους 347 και το 1907 στους 807.Ο αριθμός αυτός είναι και ο μεγαλύτερος στην πληθυσμιακή ζωή του χωριού. Μετά το 1907 ο αριθμός μειώνεται σταδιακά από χρόνο σε χρόνο. Η ονομασία “Ελληνικό” εδόθη το 1927 από το γνωστό τοπωνύμιο που υπάρχει βόρεια του χωριού και σε μικρή απόσταση απ’ αυτό.
Κατά τη διάρκεια του αγώνα του 1821 έχουμε πολλές αναφορές για αγωνιστές καταγόμενους από το Ελληνικό όπως ο οπλαρχηγός Σάββας Νικολόπουλος και οι στατιώτες Παύλος Λαγοδήμος ,Βασίλης Μπαρμπαλιάς , Διαμ. Παπαβασιλόπουλος,
Κων/νος Ταλούμης. Βαρύ φόρο αίματος πλήρωσε το χωριό τόσο κατά τον Α Παγκόσμιο πόλεμο όσο και κατά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο.

_________________
Arcadia Voice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου