~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

αγναντεύω (ρήμα) // βλέπω από μακριά, ή παρατηρώ από ψηλά, από ύψωμα

+Στην Μνήμη των Πάνου και Ελένης και του Σταύρου Πάνου Αϊβαλή απο το Ελληνικόν Γορτυνίας και Ιδρυτή της εφημερίδας "Λούσιος" και μετέπειτα "Αρκαδικό Βήμα" (1988-2009)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

~

~
λέμε στους γείτονες και στους συγχωριανούς μας

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016

ΜΟΥΛΑΤΣΙ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ - ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ (ΜΟΥΛΑΤΣΙ) ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ. ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Dimitrios Koniaris
ΜΟΥΛΑΤΣΙ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ


ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ (ΜΟΥΛΑΤΣΙ) ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ. ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ.ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ (ΠΡΩΤ. ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ).
ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΥΠΑΓΟΤΑΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΡΙΚΟΛΩΝΩΝ (ΠΡΩΤ.ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ).ΕΧΕΙ ΕΚΤΑΣΗ ΠΕΡΙΠΟΥ 20 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ 3 ΤΜΗΜΑΤΑ (ΚΟΝΙΑΡΑΙΪΚΑ, ΜΕΣΙΑΝΑΙΪΚΑ, ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑΙΪΚΑ).ΥΨΟΜΕΤΡΟ 720 ΜΕΤΡΑ ΜΕ ΕΔΑΦΟΣ ΗΜΙΟΡΕΙΝΟ ΚΑΙ ΠΕΤΡΩΔΕΣ.ΣΥΝΟΡΕΥΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΥΡΝΑΣ & ΚΑΛΥΒΙΩΝ,ΔΥΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΛΟΥΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΜΩΝΥΜΟ ΠΟΤΑΜΟ,ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΣΤΕΜΝΙΤΣΑΣ,ΝΟΤΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΡΥΤΑΙΝΑΣ.ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ,ΠΕΡΙΚΛΕΙΕΤΑΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΗ ΚΑΚΑΒΟΥΛΙ ΚΑΙ ΠΛΕΥΡΑ,ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΦΟ ΚΟΥΜΠΛΟ,ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΥΨΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΟΡΟΣ ΛΥΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ,ΔΥΤΙΚΑ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΟΥ ΑΤΣΙΧΟΛΟΥ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟ ΟΡΟΣ ΚΛΙΝΙΤΣΑ,ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΙΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΕΜΝΙΤΣΑΣ-ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ.
ΝΟΤΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΜΕ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΘΕΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΝ ΤΑΫΓΕΤΟ.
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ,ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ "ΜΟΥΛΑΤΣΙ" ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΜΟΥΛΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΠΟΙΜΕΝΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.ΣΕ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΤΟ 1635 ΣΕ ΑΦΙΕΡΩΤΗΡΙΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΧΩΡΑΦΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΒΕΡΒΙΤΣΑΣ ΔΥΟ ΚΑΡΥΤΙΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΑΙΜΥΑΛΩΝ.ΚΑΤΟΠΙΝ Η ΜΟΝΗ ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΣΤΟ ΜΟΥΛΑΤΣΙ.ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ. ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΕΞΑΣΚΗΣΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ,ΟΠΩΣ ΜΑΡΑΓΚΟΙ,
ΑΛΕΤΡΟΠΟΙΟΙ, ΤΣΑΡΟΥΧΑΔΕΣ, ΑΓΩΓΙΑΤΕΣ,ΜΠΑΛΩΜΑΤΗΔΕΣ ΚΛΠ.ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΑ ΒΓΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ,ΟΠΩΣ ΔΑΣΚΑΛΟΙ,ΓΙΑΤΡΟΙ,ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ,ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ Κ.Α.ΠΟΛΛΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ,ΔΙΕΠΡΕΨΑΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ.Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ 100 ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ.ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ Ο ΜΟΝΙΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥΑΡΙΘΜΟΣ.ΠΧ,ΤΟ 1940 ΑΡΙΘΜΟΥΣΕ 840 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ.
ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΛΗΡΩΣΕ ΒΑΡΥ "ΦΟΡΟ" ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ.ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΕΩΣ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ (1946-49),37 ΜΟΥΛΑΤΣΑΙΟΙ ΕΠΕΣΑΝ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ,ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΗΡΩΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΕΣ ΣΤΗΛΕΣ.ΕΠΙΣΗΣ,ΔΥΟ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΙΣΗΛΘΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ.ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 15ΕΤΙΑ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ,ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '50 Ο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑΣ.ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΞΕΝΩΝΩΝ,ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ,ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΙ ΟΛΙΓΟΛΕΠΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΛΟΥΣΙΟΥ ΜΕ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ,ΤΗΝ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ "ΡΑΦΤΙΝΓΚ" ΚΑΙ ΚΑΝΟΕ-ΚΑΓΙΑΚ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ.


(ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ "ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ <<ΜΟΥΛΑΤΣΙ>> ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ",ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΤΟ 1999).

ΛΕΩΝ. Η. ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ - από τήν ποιητική συλλογή ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΑΣ


ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ (ωραίοι τέτοιοι φίλοι) ΔΕΝ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΟΥΝΕ ΟΤΙ ΕΜΕΓΑΛΩΣΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ --- ΔΕΝ ΗΤΑΝΕ ΔΑ ΚΑΙ ΤΟΣΗ ΑΝΑΓΚΗ -- ΠΑΝΤΩΣ Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΥΧΗ, ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝΕ ΚΑΊ ΑΥΤΟΙ, ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΕΡΑΣΟΥΝΕ -- ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΜΕΓΑΛΩΣΑ, ΚΑΊ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΕΡΑΣΑ ...!!!
~~~~~~~~
ΜΕΓΑΛΩΣΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΙΩΣΑ
Μεγάλωσα και μετάνιωσα
με πρόλαβε ο χρόνος
κοιτάζω τον καθρέπτη μου
κι ευθύς με πιάνει ο πόνος
ψάχνω τους φίλους τους παλιούς
μα έχω μείνει μόνος.
* * *
Για πέστε μας τι κάνετε
εσείς που είστε νέοι
τι μυστικό μου κρύβετε
κανένας δεν μου λέει;
* * *
Μεγάλωσα και μετάνιωσα
χωρίς να το ζητήσω
και ψάχνω δρόμο για να βρω
και πίσω να γυρίσω.
* * *
Να γίνω όπως ήμουνα
νέος και παλικάρι
να με ζηλεύουν οι αητοί
ο ήλιος, το φεγγάρι.
* * *
Να τρέχω μ’ άσπρο άλογο
με τσίλικη φοράδα
να είμαι πετούμενο πουλί
μ’ αντρίκια φρονιμάδα.
* * *
Ποιος μου ‘βαψέ μου τα μαλλιά
ποιος μου έκλεψε την νιότη;
ποιος μ’ έστειλε στον πόλεμο
ποιος μ’ έντυσε στρατιώτη;
* * *
Εγώ ποτέ δεν ζήτησα
δεν είπα να γεράσω
πρέπει να βρω την δύναμη
πρέπει να αντιδράσω.
* * *
Πρέπει να κάνω πόλεμο
πρέπει να νιώσω πόνο
μα πώς θα έβγω νικητής
μ’ αντίπαλο τον χρόνο;
ΛΕΩΝ. Η. ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ
( από τήν ποιητική μου συλλογή ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΑΣ )

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016

Στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή στο Ελληνικό Γορτυνίας... όπως άλλοτε

ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ -- ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΖΩΑ--
ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΜΑΚΡΥΑ
ΚΟΙΝΕΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥΣ

Μου αρέσει!

ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΕΓΙΝΕ Ο ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΟΣ "ΚΟΥΡΟΣ", ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΔΗΛΑΔΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΙΔΙΩΝ

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΕΓΙΝΕ Ο ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΟΣ "ΚΟΥΡΟΣ", ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΔΗΛΑΔΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΙΔΙΩΝ.
ΚΑΘΕ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ ΚΑΛΕΙ ΣΤΗ ΣΤΑΝΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ.

ΠΡΟ-ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΟΥΠΕΡ-ΜΑΡΚΕΤ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

 προς Ellinikon Arkadias


ΠΡΟ-ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΟΥΠΕΡ-ΜΑΡΚΕΤ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ
Επούλαγε τα πάντα. Εμπορεύματα, για κάθε ανάγκη.! Μπακαλέο,παραμάνες, γαλαζόπετρα, στύψη, γλυκάνισο, λουλάκι, την επιστολή τού Χριστού, τής Παναγιάς τα μάτια, χάντρες γιά τό μάτι, αλάτι, τσάγκλες (τσατσάρες), φουρκέτες, κρισαρόπανο, σαρδέλες, λαμπόγυαλα, σκαλτσούνια, στήλες γιά φακό, σούστες, σκουράντζους (ρέγγες), σερνικοβότανο, έμπλαστρα, καραμέλες τού βήχα, τσεμπέρες, μπαρέζια, αλογόκαρφα, μασουράκια, κ.λ.π. Άφησα τελευταία τό πετρέλαιο, και τον χαλβά,διότι κάποτε με μπερδέψανε! 
Γιατί μία φορά, με έστειλε ο πατέρας μου για πετρέλαιο, και κατά λάθος, .....επήρα χαλβά !!!