~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

αγναντεύω (ρήμα) // βλέπω από μακριά, ή παρατηρώ από ψηλά, από ύψωμα

+Στην Μνήμη των Πάνου και Ελένης και του Σταύρου Πάνου Αϊβαλή απο το Ελληνικόν Γορτυνίας και Ιδρυτή της εφημερίδας "Λούσιος" και μετέπειτα "Αρκαδικό Βήμα" (1988-2009)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

~

~
λέμε στους γείτονες και στους συγχωριανούς μας

Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

ο κυρ Σταύρος με την κυρά Αθηνά

Ο ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ "ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑΙΪΚΑ"....


Ο ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ "ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑΙΪΚΑ" ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ. ΤΟ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ.ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΣΣΙΑΝΑΙΪΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΝΙΑΡΑΙΪΚΑ.ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΕΤΣΙ ΕΠΕΙΔΗ Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΜΕΝEI ΕΔΩ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ "ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑΣ".ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ "ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ <<ΜΟΥΛΑΤΣΙ>> ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ",ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΕΝΕΤΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΤΟ 1715, ΟΣΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΛΥΒΕΣ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥΣ.ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝ ΣΤΗ ΡΟΖΕΝΑ,ΟΙ ΚΟΣΥΦΑΙΟΙ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΤΑ ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑΙΪΚΑ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝ ΣΤΟΝ ΚΟΥΜΠΛΟ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΤΑ ΚΟΝΙΑΡΑΙΪΚΑ.
Ο ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΟΜΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΟΡΜΟ ΚΑΙ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΧΩΡΙΟΥΔΑΚΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ.ΑΥΤΗ ΤΗΝ "ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ" ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΗ-ΛΙΑ,ΤΟ ΚΑΚΑΒΟΥΛΙ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ME ΤΟ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "GOOGLE EARTH".
Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ.ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΗΦΟΡΙΚΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΤΑΧΥΡΡΥΘΜΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ,ΑΠΟ ΚΑΘΕΤΟ ΤΟΥ ΑΝΗΦΟΡΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΗ-ΛΙΑ,ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΟΥΣΙΟ ΜΕ ΣΤΡΟΦΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΗ-ΛΙΑ,ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΑΪΝΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ "ΒΛΕΠΕΙ" ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΘΥΡΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ.ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΣΗΜΕΙΟ.
ΣΤΟΝ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ, ΚΤΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 1950 ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ Ο ΞΕΝΩΝΑΣ "ΕΛΑΙΩΝ".

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ,


.... ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ, ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

τού ..αγαθότερου πατριώτη μπάρμπα-Πέτρου Κόνιαρη, ως θύμα πολέμου, λόγω πεσόντος υιού του στόν εμφύλιο πόλεμο τό1948. Ο σεβαστός μπάρμπα Πέτρος, οχι μόνο επούλαγε τσιγάρα ..χύμα καί βερεσέ, αλλά η.. αξιότιμη πελατεία του, ειχε τήν απαίτηση, νά τίς τά βάζει καί σέ...πακέτο. Ετσι, ο πελάτης, επαιρνε τό επώνυμο πακέτο τσιγάρων, αλλά μέσα ειχε τσιγάρα...στούκας.!!! Καί ειχε καθιερωθεί, τό λεγόμενο, τσιγάρα χύμα σέ...πακέτο !! Στήν φωτό εν μέσω τού ανηψιού του Τάκη Κόνιαρη ( αριστερά ) και τού Κώστα Μαυράκου ( δεξιά ) καί παρα δίπλα ο μικρός εγγονός του Τάκης Γ. Κόνιαρης.

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Χωριό Ελληνικό, επίγειος παράδεισος

Το χωριό Ελληνικό δικαιολογεί και φέρει το όνομά του επάξια μια και αποτελεί μικρογραφία της Ελληνικής Ιστορίας στις μεγαλύτερες στιγμές της. Αγαπημένος προορισμός αρχαιολατρών, φυσιολατρών, θαυμαστών της βυζαντινής μας παράδοσης και της σύγχρονης ιστορίας.

Στο Ελληνικό θα απολαύσετε την αρκαδική φύση σε όλο της το μεγαλείο και θα μαγευτείτε από την ηρεμία και τη γαλήνη που προσφέρει τούτο το μικρό χωριό. Θα θαυμάσετε το εντυπωσιακό πέτρινο σχολείο που βρίσκεται μερικά μέτρα από την κεντρική πλατεία (δυστυχώς, δεν λειτουργεί πλέον), αλλά και τη δεξαμενή με το λιθόκτιστο τοίχωμα το οποίο επιχωματώθηκε τόσο ώστε να διακρίνεται μόνο η πρόσοψή της. Η δεξαμενή, η οποία χτίστηκε το 1954 για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων του χωριού, αποτελεί ένα άριστο τεχνικό έργο για τις δυνατότητες της εποχής του.


Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΚΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ (ΜΟΥΛΑΤΣΙ) ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ...


ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΚΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ (ΜΟΥΛΑΤΣΙ) ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ. ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ. ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ "ΕΡΗΜΙΑ", ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΠΑΛΙ ΖΩΗ,ΕΣΤΩ ΤΙΣ ΖΕΣΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.
ΚΑΠΟΤΕ, ΔΥΟ ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΝΩΣΑΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΟΥΣ,ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΠΟΛΥΜΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΦΤΩΧΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΡΕΨΟΥΝ.ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ.ΓΝΩΡΙΣΑΝ ΧΑΡΕΣ,ΛΥΠΕΣ,ΗΛΘΕ ΟΜΩΣ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ.Η ΣΚΥΤΑΛΗ ΠΕΡΑΣΕ ΣΕ ΜΑΣ,ΤΗΝ ΝΕΩΤΕΡΗ ΓΕΝΙΑ.ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ΤΙΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ,ΤΗ ΓΙΑΓΙΑ,ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ,ΤΟΥΣ ΘΕΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΕΙΕΣ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΙΣ ΞΕΝΟΙΑΣΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ,ΤΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΩΝ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ,ΤΟ ΓΕΜΑΤΟ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΑΜΠΕΛΙ ΜΑΣ, ΤΟ ΜΑΖΕΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΥΓΟ ΚΑΤΩ ΣΤΗ ΣΤΕΡΝΑ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ ΜΑΣ,ΤΗΝ ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΟΛΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ,ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΚΟΝΙΑΡΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ,ΤΟΝ "ΓΥΦΤΟΜΗΤΣΟ" ΜΕ Τ' ΟΝΟΜΑ,ΝΑ ΜΗ ΔΙΝΕΙ ΤΟ "ΣΗΜΑ" ΕΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ.'Η' ΟΛΟΙ,'Η' ΚΑΝΕΝΑΣ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΟΣΑ ΚΑΙ ΤΟΣΑ.ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΣΑ ΑΛΛΑ,ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ,ΟΣΟ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ,ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗΝ ΜΝΗΝΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ.ΤΟ ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ.


_______________
https://www.facebook.com/dimitrios.koniaris.5?fref=nf

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

ΣΤΟ ΦΟΥΡΛΕΪΚΟ ΣΠΙΤΙ, ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ-ΛΙΑ

Λεωνίδας Ανδριανός 


..ΣΤΟ ΦΟΥΡΛΕΪΚΟ ΣΠΙΤΙ , ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ-ΛΙΑ -- ΙΠΠΑΣΙΑ ΚΑΤΑ
βούληση. Δεξιά ο Λεωνίδας Ανδριανός, καί αριστερά μέ τό καπέλο
ο Ηλίας Αγγελου Φουρλής , πατέρας τού σημερινού δημοσιογράφου-εκφωνητού τού δελτίου ειδήσεων τού ΜΕΓΑ , Αντώνη Φουρλή. ( Νά σάς συστήσω, τά τετράποδα, η ασπρη φοράδα, η Κούλα, καί τό μαύρο αλογο ο Κίτσος ). Μέ τά αλογα, γεννήθηκα, μέ τά αλογα εμεγάλωσα, καί η μοίρα μου , μού επιφύλαξε, σήμερα νά ζώ μέ τά ...παράλογα, καί μερικά γαϊδούρια, !!!